Værd at vide før du køber kat

Skal det være en racekat?
Denne guide er til dig, som ønsker at finde den rette katterace, opdrætter, kattekilling og at gøre et sikkert killingekøb. Emnerne i denne folder kan du finde mere om på Felis Danicas hjemmeside.

Racevalg
Hvis det er første gang, du køber racekat, ønsker du sikkert at undersøge og sammenligne lidt, før du forelsker dig i en killing. En effektiv måde at opleve racerne på er at besøge en katteudstilling. På katteudstillinger kan du se flere forskellige katte inden for samme race, og du kan stille spørgsmål til udstillerne om kattenes racetypiske adfærd, udseende, pelsplejebehov osv.

Spørg, lyt, find ud af, hvad der er typisk for racen og find ud af, hvad du kan lide. Der kan nemlig være stor forskel både imellem racerne, men også inden for forskellige familie-grupper internt i en katterace.

Katteudstillinger afholdes jævnligt rundt omkring i landet, og du kan altid finde en opdateret oversigt over årets udstillinger på Felis Danicas hjemmeside.

Find en opdrætter
Tilknyttet Felis Danica er 3 hovedklubber og en række specialklubber, som har til formål at fremme kendskab til katteracerne.

Hovedklubberne og specialklubberne har oftest en killingeliste på deres hjemmesider, hvor opdrættere annoncerer killinger eller tidligere avlskatte til salg. Det er her, du skal finde din kommende racekat. På klubbernes hjemmesider kan du også finde information om katteracerne og en liste over racernes opdrættere.

De fleste opdrættere viser billeder af forældredyr og killinger på deres hjemmeside og fortæller om opdrættets planlagte kuld. Det giver dig mulighed for at kontakte et opdræt og få hjælp til at planlægge dit killingekøb i god tid.

I de sjældne racer kan der være rift om killingerne, så her kan man risikere at måtte vente lidt tid, før ønskekillingen er født.

Besøg mindst to opdræt
Vi anbefaler, at du besøger mere end én opdrætter, før du køber en killing. Dels for at se katteracen og opleve kattenes adfærd i deres hjemlige omgivelser, og dels for at se forholdene som din evt. kommende kat er vokset op under.

For en god opdrætter er killingerne en del af familien, og opdrætteren vil gerne fortælle om kattenes adfærd, socialisering, pleje, omsorg, ernæring og sundhed samt alt andet, du måtte have spørgsmål til i forbindelse med dit racekattekøb.

Besøg højst én opdrætter på samme dag – tag dig tid til at reflektere over det, du har set. Et kattekøb er en forpligtelse til at passe og elske et lille væsen i de næste måske 15 år eller mere, så sørg for at finde en kat, som passer til dig. Brug din sunde fornuft. Find et opdræt, hvor du har tillid til opdrætteren.

Køb aldrig en killing, fordi du har ondt af den og køb kun den killing, som er alt, hvad du har drømt om.

Felis Danica opdrættere - et godt valg
I Felis Danica har vi et Mentorråd for vores opdrættere, og vi holder løbende seminarer og kurser, så opdrætterne har mulighed for at uddanne sig i at videreføre en katterace ansvarligt og i at guide dig som killingkøber.

Når du køber en kat fra et Felis Danica-registreret opdræt, stiller købeloven en række krav til opdrætteren, som giver bedre sikkerhed for dig som køber. Killingen skal f.eks. være sund og rask, når du køber den. Ved en tvist i forbindelse med kattekøb, kan en sag imod en Felis Danica opdrætter indbringes for Forbrugerklagenævnet. Opdrætteren er forpligtet til at følge klagenævnets afgørelser.

Du og opdrætteren vil begge underskrive en kontrakt ved handlen. Heraf skal det fremgå om katten er solgt til "Selskab", "Avl" og/eller "Udstilling". På Felis Danicas hjemmeside kan du se et eksempel på en sådan købskontrakt. Find blanketten 'Standardaftale ved køb af kat' og læs den igennem. Så er du bedre forberedt til kattekøbet.

Felis Danica-registrerede opdræt følger derudover et sæt regler, som tilgodeser kattenes trivsel i opdrættet og ved salget. Det betyder at en killing købt hos et Felis Danica-registreret opdræt mindst skal være:

  • 14 uger gammel, når den forlader opdrættet
  • sundhedstjekket og vaccineret 1. gang hos dyrlægen
  • stambogsført - og med killingen følger en stamtavle

Mange opdrættere gør mere end minimum for at sikre, at katten får en god start i sit nye hjem hos dig. Ofte sælges katten færdigvaccineret, ID-mærket og kastreret/steriliseret, så den første dyrlæge-regning, du skal betale, er ved genvaccinationen et år senere.