Vigtig info til MCO opdrættere

Dispensation fra røntgen til HWC avlsanbefalinger foreligger

Til Maine Coon opdrætterne i Felis Danica

Vi ved, at I har været bekymrede for det vedtagne forslag omkring obligatorisk røntgenfotografering for HD, som blev vedtaget på FIFes generalforsamling i maj måned, og skal træde i kraft den 1. januar 2020.

FIFes Health and Welfare Commission (HWC) har sendt et spørgeskema til alle medlemsorganisationerne i FIFe og bedt dem besvare nogle relativt simple spørgsmål om hvor mange Maine Coons, der er registreret og skal røntgenfotograferes, om der allerede findes en national regel om røntgenundersøgelse og om der er dyrlæger, som kan udføre og tolke disse røntgenundersøgelser, så de lever op til standarderne i fx OFA og Pawpeds.

Felis Danica har naturligvis svaret, men vi er for nyligt blevet gjort opmærksomme på, at langt fra alle FIFes medlemmer har gjort sig den ulejlighed at svare. Da det er under halvdelen af FIFes medlemmer, der har svaret, må der være en del af de lande, som har stemt for forslaget, der ikke har svaret på henvendelsen. De har fået en reminder, og vi forventer naturligvis at de får svaret, så HWC har noget brugbart materiale at arbejde videre med.
Felis Danica er dog ikke overbeviste om, at HWC kan nå at få udarbejdet et sæt retningslinjer og avlsanbefalinger inden forslaget skal træde i kraft, og vi har derfor i dag meddelt FIFes bestyrelse, at vi har besluttet følgende:

  • Indtil avlsanbefalinger foreligger fra HWC, har alle Felis Danica-registrerede opdrættere af Maine Coons dispensation fra at få taget røntgenfotografier af alle avlskatte.
  • Vi anbefaler fortsat, jf. vores avlsanbefalinger for Maine Coons, at man røntgenfotograferer hofter, hvis dyrlægen ved almindelig undersøgelse af katten konstaterer, at der er smerter i hofter/ben.

Vi har desuden opfordret til, at der indføres en overgangsordning på fx 5 år i stedet for at der på nuværende tidspunkt laves en haste-løsning for at kunne iværksætte forslaget den 1. januar 2020.

Det vil sige, at såfremt vi ikke får de i forslaget krævede avlsanbefalinger fra HWC, behøver man IKKE at røntgenfotografere hofter på sine avlskatte. Hvis avlsanbefalingerne – mod forventning på nuværende tidspunkt – skulle nå at blive udarbejdet inden ikrafttræden, vil vi revidere dispensationen.

Vi er af den klare overbevisning, at vores opdrættere som udgangspunkt er interesserede i at opdrætte sunde og raske katte – også uden tvungne røntgenundersøgelser af avlskatte – og så længe der ikke findes klare retningslinjer for tolkning af røntgenbilleder og vurdering af HD-status på katte, vil vi argumentere for frivillige røntgenundersøgelser, som flere opdrættere allerede benytter.

Vi håber I alle vil slå koldt vand i blodet og afvente det videre forløb, og i hvert fald skal I vide, at vi er lige så kede af det dårligt formulerede, halvt færdige forslag, der blev vedtaget af et flertal på FIFes GF, og at vi vil gøre alt hvad vi kan for at hjælpe jer!

På forretningsudvalgets vegne
Camilla Scharff
Formand