Udstillingsudfordringer

Udstilling i korrekt klasse

Det er en gammel sandhed, at én ulykke sjældent kommer alene – og for tiden er det sager om katte, der er udstillet i forkert klasse, der vælter ned over Forretningsudvalget.

Det er sager, der er utroligt ærgerlige for både katteejeren, der har begået fejlen, og eventuelle konkurrenter, der uretmæssigt har mistet en placering på grund af en sådan fejl.

Så lad os lige ridse op hvad problemet er:

Det er katteejers forpligtelse at sikre, at katten bliver bedømt i korrekt klasse, og korrekt klasse er den klasse, katten rykker op i, når den har opnået tilstrækkelige certifikater til at opnå en titel, eller aldersmæssigt er rykket op i næste klasse. Det er ikke tilladt at blive ved med at udstille katten i den lavere klasse (FIFes udstillingsregler §4.7).

Fejl kan selvfølgelig ske, men udstillere forventes at vide, hvor langt deres kat er nået i udstillingshierakiet. Det er udstillers pligt om morgenen at kontrollere kataloget, og hvis katten ikke skulle stå korrekt, uanset hvilken årsag, der måtte være til dette, så at henvende sig i sekretariatet inden bedømmelserne starter og få fejlen rettet.

Gør man intet, og bliver katten bedømt i forkert klasse, og ikke mindst hvis denne fejl gør at andre lider skade, så kan man som minimum forvente at blive tildelt en advarsel fra Felis Danica. Så gør det til en vane inden du tilmelder at tjekke kattens tidligere bedømmelser / certifikater, så du er får tjekket om der skulle være opnået en titel – en titel som skal registreres i FDkat inden for 1 måned efter den er opnået iflg. FIFes udstillingsregler §4.6.

Du får også mulighed for at se hvilke dommere, der tidligere har givet din kat certifikat, så du ved om der kan opstå et behov for at få din bedømmelse kontrasigneret (FIFes udstillingsregler § 6.10). Husk, at det er dig selv, der skal bede dommeren om at få kontrasignering på bedømmelsen.

Så gør dig selv den tjeneste at sætte dig ind i reglerne – det er dig, der har ansvaret, hvis det går galt.

Relevante regler fra FIFes Show Rules:

§4.6 Approval of titles

Certificates which are recognised as qualifications for the titles Champion, Premior, International Champion, International Premior, Grand International Champion, Grand International Premior, Supreme Champion and Supreme Premior will become valid only after approval by the National Federation or National Club to which the exhibitor belongs.

In order to obtain a title, the owner of a cat must notify the National Secretariat within the next month following the receipt of the last required certificate towards a title.

§4.7 Going to a higher class

As soon as an exhibit has obtained all required certificates towards a title, in consideration of § 4.2, 4.3, 4.4, 4.5 and 4.6, it is obligatory for this cat to be exhibited in the following higher class.

A cat that has already obtained the maximum number of required certificates towards a title in the same country, may not be entered in the concerning class on a show in this country again. As long as it does not fulfil the requirements for the following higher class, the cat may only be exhibited out of competition. Shows as outlined in § 2 (→ § 2.9) are exempted from this rule.

§6.5 Transfer of an exhibit during judging

A judge cannot transfer an exhibit from one class or variety, group or breed to another class, variety, group or breed unless an administrative error is established by the show secretariat.

The judge should submit a transfer recommendation for the next show. A cat being in the wrong variety, group or breed receives a full report with the proposed breed, variety or group, but without qualification and classification.

In case of a change of breed, the proposed breed may only be a sister breed. In the case of a change of group, the judge should submit a transfer recommendation for the next show.

Transfer recommendations require the judge’s report to be signed by a second officiating judge qualified for the relevant category.

§6.10 Countersigning

If the requirement towards the number of different judges – as laid down in § 4.2, 4.3, 4.4 and 4.5 – will not be met, the exhibitor can request a judge who has already previously awarded a certificate to an exhibit in a class which he has to judge again, to countersign the new certificate by another qualified judge officiating at the show.

In this case the two certificates are to be considered as given by two different judges.